Bogárpara

Ez egy nagyon őszinte bejegyzés lesz, hogy lehessen látni néha nem annyira jó dolog Torontóban élni. Lehetne hallgatni is róla, de minek tegyük. Hátha valaki pont most gondolkodik azon, hogy Torontóba költözik.

Nyaralásunk előtti szombatra nem szerveztünk semmilyen programot vagy találkozót, hogy legyen időnk összepakolni és rendben tenni a lakást a nyaralásunk előtt.

A terveink kényelmes összepakolás, délutáni szunyókálás, korai lefekvés, merthogy vasárnap éjszaka 2-kor kelnünk kell, 3:30-kor a Pearsonon van találkozónk.

A békés napunkat a házmester néni szakította meg 10 óra körül. Rossz híreket hozott: az alattunk lévő lakás bérlője Kubában volt és lefertőződött ágyi poloskával (bedbug), és pár nap múlva elővigyázatosságból a mi lakásunkat is befújják irtószerrel (mivel pont alattunk van az érintett lakás).

Ehhez csupán annyit kellene tennünk, hogy:

  • alaposan kitakarítunk mindenütt
  • kiürítjük az összes bútort, és elhúzzuk legalább 10 cm-re a faltól
  • lehúzzuk az ágyneműt és zárható zsákban elhelyezzük a szoba közepén
  • Ugyanezt csináljuk az összes cuccunkkal, Márk játékaival, ruhákkal, cipőkkel, stb, hogy a szekrényekben is tudjanak fújkálni
  • A matracokat állítva feltámasztjuk a falhoz
  • Amikor kész az irtás, az összes textiliát átmossuk, és legalább 45 percig szárítjuk a szárítógépben
  • Ja, és 2 hét múlva ugyanezt végigcsináljuk

Hát ez klassz, rohanok a Dollaramaba ezer db szemeteszsákért, hogy mindent be tudjunk zsákolni. Közben erősen elkezdünk aggódni is, mert
1) a héten 2* is mostam, és a fertőzött néni 3 napig hallgatott mint a sír és intenzív mosás-szárítás útján próbált megszabadulni a bogaraktól. Persze mindezt a közös mosodában. És én nem teszek mindent a szárítógépbe, mert pl a fürdőruhák és szintetikus anyagok nem annyira bírják a szárítást, az ingek meg inkább gyűrődnek benne, ezért vállfán szárítom és használat előtt kivasalom. Tehát van esély rá, hogy a mosógépből petéket hozhattunk be a lakásba, brrrrr.
2) A szomszéd néni ráadásul állítólag Kubából hozta haza a kis háziállatokat és mi meg oda tartunk. Parapara.

A vasárnap hajnali 2 órás kelés előtti szombaton egész nap takarítunk, ágyneműt és ruhákat zsákolunk, bútorokat húzogatunk. Körülnézek a lakásban, olyan mintha most költöznénk ki- vagy be. Fekete szemeteszsákok a szobák közepén, csupasz bútorok, üres szekrények. Ez fogad majd amikor hazaérünk fáradtan.  No mindegy, talán jobb is hogy nem leszünk itthon.

Márk osztálytársa majdnem alattunk lakik, ők is szomszédosak a bogaras szomszéddal. A családjuk most látogatja őket Brazíliából. Hova rakják őket arra a 6-7 órára, amíg a bogarasok irtanak a lakásban? Tiszta idegesek ők is.

A poloska helyzet Torontóban para. Nagyon para. Ha meghallja valaki azt az iskolában, hogy bedbug van/volt valakinél, akkor a gyerek aznapi ruhája megy a fagyasztóba, vagy télen ki a hidegbe, vagy a szárítógépbe. A nagy meleg és a mínusz elintézi a bogarakat.

Az rosszabb, ha nem hallasz róla, nem teszel semmit, berakod a ruhákat a szennyestartóba és onnan szétmásznak a bogarak.

A nyugati világban a nagyvárosokban az ágyi poloska helyzet rossz. Az interneten van több bedbug térkép, ahova többnyire hotel látogatók és lakás bérlők tudnak adatot adni az ágyi poloska fertőzésről. Minél nagyobb a város, annál több eset van.

Ezek a térképek annyira nem megbízhatóak, mert ugye van emberi rosszindulat, meg nem minden esetet jelentenek, de így is évente 2000-3000 incidenst jelentenek Torontóban. New Yorkban állítólag többszöröse a fertőzések száma.

Torontóban sok ember él és a lakásviszonyok változóak. Vannak jó ingatlanok, ahol poloska fertőzés esetén azonnal irtást rendelnek el és vannak olyan helyek, ahol nem ennyire lelkesek a tulajdonosok. Pl olcsó bérlemények és zughotelok.

A poloskától pedig nagyon nehéz megszabadulni. A kis bogarak beveszik magukat a hálószobában lévő résekbe, az ágy aljába, konnektorba és éjszaka nekiindulnak és vért szívnak. Reggel pedig úgy ébred az ember/gyerek, mint akin több száz szúnyog falatozott. Nem beszélve az iskolai kiközösítésről, mert ugye a gyerek rögtön teleharsog mindent, meg a csípés amúgy is rögtön látszik. (lásd a végén a riportban)

Mi meg közben hazaértünk és 1 teljes nap alatt mostunk, pakoltunk. Még jó, hogy a Family day miatt a hétfő szünnap volt és volt időnk minderre a suli és az iskola előtt. A lakásunk még mindig teljesen tiszta, de állítólag az alattunk lévő lakás is renden van már. Hát pár héten belül meglátjuk…

Kubába érve is bennünk volt a para, Ákos szétpakolta a hotelszobát, benézett a képkeretek mögé, az éjjeliszekrénybe és a matrac és az ágy alá. A hotelszoba tiszta volt. Irma miatt állítólag sokkal több a szúnyog és más kellemetlen rovar és bogár.

Egyébként egyáltalán nem biztos, hogy a bogarak Kubából jöttek a házunkba, elég ha az ember elmegy egy fertőzött lakásba és ott leül a kanapéra vagy beteszi a kabátját a szekrénybe. Vagy leül a TTC-n (BKV) egy olyan helyre, ahol egy fertőzött ruhájú ember ült. Vagy vesz egy bútort használtan és beviszi a bogarat a lakásba. (Ezért aztán Torontóban gyakran lehet szinte új, több száz dolláros ágymatracot látni az utcán, vagy kanapékat, foteleket, de ezeket az emberek nem igen viszik el. Nem azért, mert itt mindenki milliomos, hanem azért, mert nem akarnak poloskát vinni a lakásba.)

Nyugi, Budapesten is van poloska, pont most olvastam, hogy egy Pestszentlőrinci vagy imrei (nem emlékszem) pszichiátriai gondozóban nagy járvány van/volt. Magánlakásokban is van bőven, mert a nagy népsűrűség (lakótelep) együtt jár a poloskával. 1900-as évek környékén még durvább volt a helyzet, innen jön a “ciánoztak” kifejezés.

Itt van egy bp-i poloska térkép.

Ez pedig egy riport.

One thought on “Bogárpara

  1. Pingback: Amikor árulják alattunk a házat.. | Juharszirup

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s