Kanadai nyár… Az vajon mi?

Pár nap híján 3 hónapja érkeztünk Kanadába, azaz a meteorológiai nyár elején. Ma van a nyár utolsó napja és érdemes visszatekinteni, hogy milyen volt az első nyarunk Kanadában az időjárás szempontjából.

Tisztán emlékszem, ahogy érkezésünk napján fáradtan ültünk Gábor autójában, ahogy a repülőtérről szállított minket Liberty Village-be. Aznap pont esett az eső és az volt a meglepő számomra, hogy a kanadaiak simán futottak a parton vagy sétáltak a parkban, mintha mi sem történt volna.

A teljes júniust egy highrise-ban töltöttük a 12 emeleten. Jól emlékszem, hogy júniusban gyakran esett az eső és olyankor beszorultunk abba a csöpp kis lakásba. Volt olyan nap, amikor a felhő miatt a szemben lévő házig sem láttunk el, pedig az legfeljebb 30 méterre volt tőlünk.

20170623_101558

Esős idő júniusban, a látótávolság pár száz méter, de a tavat már nem lehetett látni a teraszunkról

Márkot és minket is megviselt a költözés és a bezártság, ezért annyit vittük őt a szabadba, amennyit csak tudtuk. Általában délelőtt legalább 1 órát, délután pedig akár 2-3 órát is kint töltöttünk egy játszótéren vagy a városban kószálva.

Az időjárás nem kedvezett számunkra, mert sokszor volt olyan esős nap, hogy nem is tudtunk kimenni, ilyenkor volt olyan, hogy Timka az etobicoke-I Ikeába vagy a Toys R Us-ba vitte Márkot, de volt olyan, hogy én vittem el őt a suli utolsó napjaiban egy iskolai walk-in-centerbe, ahol Márk játszhatott a többi gyerekkel, akiket kizárólag az otthon lévő anyukák kísértek.

Mivel még nem dolgoztam akkoriban, elég gyakran beszéltem a családdal, barátokkal és annak viszont örültem, hogy Torontóban nincs olyan hőség, mint amit idén nyáron Magyarországon el kellett viselni.

Július elején átköltöztünk egy klassz házba a High Park mellé, 5 percre az Ontario tóhoz. Az esős, magyar nyárhoz képest igen hűvös időszak megmaradt, bár egy kicsit javult a helyzet. Emlékeim szerint júliusban csak 2 olyan hétvége volt, amikor egyáltalán nem esett az eső.

20170723_093253

Többször vittük Márkot gumicsizmában és pulóverben a játszótérre vagy a parkba

Mivel ekkor már dolgoztam, így gyakran hallottam a kollegáktól, hogy ez nem is igazi nyár és bezzeg tavaly nyáron nem lehetett kibírni a 36 fokot és egy lengyel ismerős mesélt olyanokról, egy ismerősük aki egy kis emeleti townhouse lakásban lakik Liberty Village-ben és havi 300 dollárt fizetett áramra az állandó légkondi használat miatt.

Ezen az oldalon egyébként ellenőriztem és 2017-ben összesen 3 nap volt egész nyáron, amikor hőségriadó volt. Extrém hőségriadó nem is volt 2017-ben, ellentétben 2016-al, amikor láthatóan sokkal több ilyen nap volt nyáron.

Én egyetlen júniusi napra emlékszem, amikor a média bejelentette, hogy Torontóban hőségriadó van, mert 30 fok fölé ment a hőmérséklet. Ezen mi jót mosolyogtunk Timkával, mert nekünk más fogalmunk a hőségről, mint a helyieknek. 😀

20170715_155648

Jó idő és hétvége júliusban. Ilyenkor a városlakók nagy csoportokban mentek le a tópartra napozni, piknikezni vagy sütni valamit.

Azt is hamar észrevettük, hogy Torontóban a magyarhoz képest sokkal párásabb a levegő. Míg Budapesten nyáron 40%-nál ritkán volt több a páratartalom, addig Torontóban a közeli Ontario tó miatt gyakran 60-70%-os a relatív páratartalom. Ez azt jelenti, hogy reggel 20-22 fokban is meg lehet izzadni, míg az ember beér a munkahelyére és 25 foknál úgy szakad rólam a víz, mint Budapesten 32-33 fok felett. Nem csoda hát, hogy ilyen párás időben nyaranta gyakori a délutáni felhőszakadás Torontóban.

20170613_111620

Reggel felhős ég, majd napsütés és párás idő, délután felhőszakadás. Ez gyakran így van Torontóban nyáron.

A júniusi monszunhoz képest augusztusban már sokkal jobb idő volt, hetente 1-2 nap volt eső és egy-két kivételtől eltekintve a hétvégéken nyugodtan lehetett szabadtéri programot tervezni.

img_9682

Bár Márk többször is fürdött wading pool-ban, de nem voltunk nyugodtak. A kanadai gyerekek sokszor éppen csak 20 fokban fürödnek a jéghideg csapvízben. Ilyenkor nehéz megmagyarázni Márknak, hogy ő nincs ehhez hozzászokva.

Fura módon augusztus 20. után sokat esett a reggeli hőmérséklet és már egy hete is kabátot kellett vennem reggelente, mert egy ingben fáztam. Ez a hőmérséklet esés Magyarországon általában hetekkel később, bőven szeptemberben érkezik. Ma reggel (szeptember 1.) olyan hideg volt, hogy pulcsiban és kabátban voltam és nem volt 10 fok.

Ez azt jelenti, hogy az időjárás Kanadában hidegebb, mint Magyarországon?

Nem árulok el nagy titkot, hogy alapvetően igen. A tavasz legalább 1 hónappal később érkezik és az ősz is rövidebb, és már akár novemberben is lehet számítani havazásra.

Ezt csak hallomásból tudom, mert még nem éltünk át egyetlen kanadai telet sem. Az viszont itt is ritka, hogy a nyár ennyire hűvös és esős legyen. Szerintem az egyértelműen a klímaváltozás hatása, hogy egyik évben két hónapos hőhullám van nyáron, a másik évben pedig augusztus közepétől átmeneti kabátban kell járni.

One thought on “Kanadai nyár… Az vajon mi?

  1. Pingback: Milyen volt az őszi időjárás Torontóban? | Juharszirup

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s