Valaki ma is át akar majd verni

Érdekes, hogy ha itt Kanadában egy új céggel üzleti kapcsolatba kerülünk, akkor valahogy sosem annyi lesz a számla, mint amit eredetileg az arcodba tolnak az ajánlatban vagy hidetésben és ha véletlenül pont annyit fizetsz, akkor valahol máshol leszel átvágva. Általában csak kicsit vagy közepes módon, de azért átverve érzem magam.

Magyarországhoz hasonlóan itt is elolvasom, illetve elolvasnám az általános szerződési feltételeket, de Kanadában szerződéses feltételeket a legtöbbször csak a szerződéskötés UTÁN kapod meg. Akkor meg már késő…

Lássunk néhány példát:

  • A hitelkáryámhoz állítólag én kértem méregdrága biztosítást, aminek a megkötését nagyon köszöni az RBC 2 hónappal a szerződéskötés után. A díjat persze az első pillanattól kezdve levonják. E-mailben nem lehet lemondani, csak bankfiókban vagy telefonon.
  • Szintén bank: az ingyenes bevándorlós bankszámla mégsem ingyenes, ezt észrevettem kb 2 hét után, bankfióki reklamáció után visszateszik a levont 10 dolláros havidíjat. Ha nem szólok, akkor persze elrakják a pénzt.
  • A Boston Pizzériában öles betűkkel hirdetik, a Canadian (sör) csak 2 dollár. No mondom ez nagyon jó ajánlat, mert egy sör kb 6-8 dollár szokott lenni. Jön a számla és persze, hogy a szokásos árat fizetem. Jobban megnézve a szórólapot látszik, hogy mikronméretű betűkkel feltüntették, hogy ha egy duplát kérek, akkor a második adagot adják 2 dollárért a 7 helyett. Figyelmesebben kellett volna olvasni, vagy a szöveget egyértelműen megírni.
  • A Bell-es internet csomagot Fibe50-nek hívják, ami szerintem arra utal, hogy optikai kábelt húznak ki. Ebben nem vagyok azért biztos, tehát megkérdezem az ügynököt akivel csetelek. Semmitmondó válasz, “én 50 Mbit-es csomagot kértem, úgyhogy  az biztosan menni fog”. Megint rákérdezek, erre azt mondja, hogy az majd a helyszínen fog kiderülni… Kijön a szerelő, látom, hogy a falban lévő rézdrótokat tekergeti. Jah mondom akkor ez DSL lesz… Szerintem az ügynök azért nem mondta meg az igazságot, nehogy meggondoljam magam. De minek gondolnám meg magam, Mo-on 4 Mbit-tel interneteztünk 10 évig, mert annyit bírt a T-COM ADSL…
  • Még egy Bell-es “élmény”. Kijön a szerelő, beköti az internetet, álomszépen megy a net, bőven 50 Mbit felett, majd másnap visszajön egy másik szerelő, hogy bocsi, de az előző rákötött a szomszédra, akinél elment a net. Egy hét nyugiban telik, majd elkezd szétesni a net. Ha használom, akkor elmegy a jel, amikor nem használom, akkor visszajön. Telefonálok hétvégén, állítólag túl magasra állították be a netet, nem bírja az egy szem kábel, úgyhogy leveszi a sebességet távolról. Hogy mennyire azt kétszeri kérdésre sem árulja el, mert állítólag az 50 Mbit így is meglesz. A net így sem javul meg. Újabb telefon hétfőn, megint leveszik a sebességet, de még mindig nem jó. Jó akkor szerelőt küldenek. Szerelő kijön és elmondja, hogy az egy kábel kb 25 Mbit-et bír, úgyhogy legyen inkább 25-ös a csomag. (Tutira tudtátok már az első pillanattól) Timka karakán és leszögezi, hogy az nekünk nem jó, mert a 25-ös csomag a kedves Bell jóvoltából 200 vagy 300 Gbyte letöltést tesz lehetővé. Jah akkor megpróbálnak még egy kábelt beélesíteni, mert úgy látják, hogy van itt a dobozunkban még egy pár darab. Ezt eddig nem láttad? Dehogynem, csak így volt egyszerűbb neked.
  • Autó és lakás ingóság biztosítást kötöttünk, majd a megkötés után jön az info, hogy akkor most leszednének összesen kb 700 dollárt kéthavi díjra, mert ez a szokás itt Kanadában. Mo-on is, de ezt mikor akartátok mondani? 700 dollár még itt is nagy pénz. Jah persze, hogy akkor, amikor már nem tudjuk magunkat meggondolni.
  • U-haul teherautó oldalán 1 méteres betű, hogy ez csak 19 dollárba kerül. Igen, ez az alapdíj, majd km alapon kifizetheted a többit és még meg is tankolhatod nekik. 50 alatt itt Toronto-ban csak akkor jössz ki, ha a szomszéd sarokra mész. Ez az info ott van a weboldalon, csak túrni kell érte egy ideig.
  • Enterprise autóbérlés első héten. Egy hétre béreltem, de volt rá esély, hogy nem kell egész hétre az autó. Kérdezem, hogy visszaadjátok az időarányos pénzt, ha hamarabb visszahozom? Persze! 7 nap helyett 5 nap múlva visszaviszem az autót, majd nem kapok vissza semmit. Reklamálok, hogy miért. Jön a válasz, hogy igen visszajár az időarányos pénz, de az 5 nap pont annyiba kerül, mint a 7 nap, úgyhogy köszönjük, hogy visszavittem, de ennyike.
  • Ez nem annyira kanadai specialitás, de mégis ide tartozik. Menjünk el kicsit nyaralni, vegyünk ki egy olcsó nyaralót a tóparton. Bekattintom a feltételeket, 4 felnőtt és 3 gyerek, 2 éjszaka 516 dollár. Rákattintok a foglalásra és a fizetésnél már 571 dollár. Nem, nem a foglalási díj és a takarítás, mert az már benne volt. Nem tudom mitől lett drágább. Végül nem vesszük ki, mert két családra foglaltunk volna, de ez a hely elég zsúfolt lenne. Ez a foglalás előtti pontosító kérdéseknél derül ki, de legalább kiderült.

Bocs, ha negatív voltam.

Hogy pozitív gondolattal zárjam le a mai bejegyzést. A munkatársaimmal beszélgettem egy kicsit reggel, mert ilyenkor még nincs mindenki a gépbe bújva. Meggondolatlanul  elkotyogtam, hogy bútorokra vadászunk. Erre többen felajánlottak ezt meg azt teljesen ingyen. Timka szerint ciki. :- ] A kanadai emberek alapvetően nagyon segőkészek, a főnököm azt mondta, hogy nem fizethetek, mert az a lényeg, hogy jól érezzük magunkat itt Kanadában és ahhoz kell egy otthon. Ez a főnököm egyébként egy céltudatos, üvegkemény nő, de néha hihetetlen kedvessé válik.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s