Fű helyzet Kanadában – helyszíni tudósítás

Amikor megérkeztünk Kanadába, akkor fura volt, hogy lépten-nyomon fű szagba botlottunk. Fű szagot érzel fényes  nappal a városban autózva, vasárnap délelőtt a  High parkban sétálva, de fura módon még az autópályán is. Néha szagos egyének szállnak fel a buszra és alig tudnak járni, de még otthon sem kerülheted el a jellegzetes szagot.

Az első szállásunkon minden este be kellett csuknunk a terasz ajtót, mert a toronyházban valahonnan mindig jött a szag. Azóta elköltöztünk, de olyan “szerencsénk” van, hogy még most is minden este jön a menetrend szerinti fűszag, amikor a 60-as, amúgy jó karban lévő szomszéd házaspár egyik tagja (vagy mind a kettő) rágyújt egy rekreációs spanglira. Néha egy este kettőre is.

Hogy miért ennyire elterjedt a fű használata Kanadában? Mert orvosi célra már ma is lehet THC tartalmú szereket és szárított marihuánát kapni, de tekintettel arra, hogy a szövetségi kormányzat legkésőbb 2018. júniusig legalizálni fogja a rekreációs célú marihuána fogyasztást, így a rendőrség nem nagyon foglalkozik a fogyasztókkal és ezért elég széles körben füstölnek a kanadai polgárok.

Néha olvasok kanadai híreket, illetve podcast-et rendszeresen hallgatok és megtudtam, hogy az Ontario kormányzat már dolgozik olyan szabályozáson, mely a legalizálás utáni időszak fogyasztási és árusítási szabályait fogja rendezni.

Én eddig nem gondoltam bele, de ha lehet dohányozni az utcán, akkor vajon füvet is lehet majd szívni? Ha igen, akkor a buszmegállótól milyen távolságra? Vagy csak otthon lehet majd füvezni? Hol fogják a füvet árusítani? Pl a helyi LCBO outletekben, hasonlóan az alkohol árusításhoz? Érdekes kérdések ezek.

Állítólag már most is lehet internetes kutatásban részt venni és vélemény alkotással befolyásolni a jövőbeli szabályokat. Ennek nem néztem utána, mert időm sem volt rá és valahogy még mindig kívülállónak érzem magam Kanadában.

A hírek alapján úgy látom, hogy a liberálisok tolják a legalizálás szekerét, a konzervatívok meg próbálnak minél több mindent a küllők közé dobni és a szabályozási oldalról próbálják majd a füvezés volumenét csökkenteni. Minél kényelmetlenebb legális fűhöz jutni és minél kevesebb helyen lehet fogyasztani, matematikailag annál kevesebben fognak fogyasztani.

Én nem tudok és nem is akarok mit mondani arra, hogy a fű árusítás mennyire káros a társadalomra, mennyire kapu drog a marihuána vagy mennyire nem az. Mennyire lehet függőséget kialakítani tőle és mennyire alakítja át a használó személyiségét a hosszú távú füvezést.

Fél szemem azért a híreken tartom, mert kettőt pislantunk és Márk abba a korba fog jutni, hogy érdemes lesz erre is figyelni.

Ontario kormánya és Torontó polgármestere minden esetre adóbevételre számít a legális árusításból, de azt is olvastam, hogy nem ebből akarnak új metró vonalat építeni vagy az egészségügyet finanszírozni. Ezzel azt akarták érzékeltetni, hogy az adóbevétel nem lesz gigászi.

Érdekes kísérlet alanyai leszünk minden esetre, mert a világon jelenleg kevés ország van, ahol háborítatlanul lehet füvet venni és fogyasztani és ha a fogyasztó nem tart attól, hogy eljárás indul ellene, akkor jól lehet vizsgálni a füvezés tényleges egészségügyi és társadalmi hatásait.

A következő kép egy marijuana dispensary-ről készült a munkahelyemhez közel. Mivel reggel járok arra, ezért a helyet nem láttam még nyitva, de lehet, hogy nem is nyit ki soha. Ezek a helyek jelenleg nem igazán legálisak és a rendőrség be is záratja őket, ha füvet árulnak. Hiába van közel a a legalizálás, az árusítást nem tolerálja a rendőrség.

20170725_080500

Én egyébként sokkal kevésbé tartok a fűtől, mint attól a fentanyl járványtól, ami a kanadai nagyvárosokban pusztít. A következő kép állítólag nem hamisítvány és Vancouverben készült valamikor 2017. elején. A képen az látható, ahogy a galambok üres fecskendőkből építettek fészket maguknak. Ez az egy kép jól mutatja ennek a halálos opioid járványnak a méretét.

pigeon-nest-needles-twitter

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s